Prestari servicii
STABILIREA ŞI PLATA PENSIILOR, A INDEMNIZAŢIILOR PREVĂZUTE DE LEGI SPECIALE ŞI A ALTOR DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE
Pensiile de asigurări sociale, indemnizaţiile şi ajutoarele stabilite şi plătite de Casa Judeţeană de Pensii Maramureş constituie cea mai importantă categorie de prestaţii care se acordă în ţara noastră. Acestea se acordă, de regulă, pe o perioadă nedefinită, suferă modificări, fie la cererea petentului, fie sub influenţa actelor normative (aproape 90) care afectează activitatea instituţiei noastre.
Stabilirea și plata pensiilor de asigurări sociale
In aplicarea prevederilor Legii 263/2010 privind pensiile în sistemul public din România, instituţia noastră stabileşte şi comunică în plată:
* pensiile pentru limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială;
* pensia pentru invaliditate;
* pensia de urmaş.
De asemenea, casele judeţene de pensii utilizează instrumente juridice cu caracter internaţional în stabilirea acestor prestaţii in conformitate cu acordurile, tratatele si regulamentele de securitate socială la care România este parte, ca Uniunea Europeană, Republica Moldova, Israel, Canada, Turcia, Albania, Coreea de Sud şi Macedonia.
Indemnizații necontributive şi prevăzute de legi speciale
Casa Judeţeană de Pensii stabileşte şi plăteşte pensiile pentru agricultori şi o serie de indemnizaţii cu caracter reparatoriu, stabilite prin legi speciale, din care enumerăm:
Legea nr.49/1991 si Legea nr.44/1994 privind veteranii, invalizii si vaduvele de razboi, veterani de razboi
Aceste legi reglementează acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război
Legea nr.189/2000
Aceasta lege aproba ordonanta guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea si completarea decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare.
Legea nr.309/2002
Prin acest act normativ se recunosc şi acorda unele drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961.
Legea nr.341/2004
Această lege reglementează modalităţile de exercitare a recunoştinţei faţă de eroii-martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi luptătorii participanţi la acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi grija faţă de urmaşii eroilor-martiri, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.
Legea nr. 578/2004
privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor
Legea nr.8/2006
Legea reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE
În sistemul public de pensii, în afara pensiilor, se mai pot acorda în condițiile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, și alte prestații de asigurări sociale: tratament balnear, altul decât cel care potrivit legii, se suportă de la bugetul fondului unic de asigurări de sănătate, pentru asigurați și pensionari, precum și ajutoare de deces.
Bilete de tratament balnear
Art. 122 din Legea 263/2010 prevede acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea CNPP, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil şi a sumelor alocate pentru această prestaţie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Beneficiarii acestei prestaţii pot fi atât pensionarii cât şi asiguraţii sistemului public de pensii. Criteriile de alocare a biletelor se stabilesc prin hotărâre a preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice.
Unități de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice